Friday, December 30, 2011

Back to School

Salam...nama saja cuti, tapi sekali sajer saya mengupdate blog saya..Masa memang banyak, tapi malas dan tak de feel nak tulis..Asyik mengulit ngan anak-anak saje keje saya masa cuti nih..hahahah..tu lagi best kan !!!

Next week skolah dah bukak balik..dah 2 minggu saya duk attend meeting itu dan ini di sekolah..Keje dah ada, tapi tak buat lagi...masih dalam mode cuti..saya kalau cuti, cuti betul-betul..satu kerja yang berkaitan hal kerja tak usik pun..jangan ikut ok?? memang teruk !!!

Cuti yang panjang ni, tak pergi mana pun..paling jauh pergi Johor hantar cousin kawen..pastu singgah Melaka satu malam..bawak la anak-anak gi main swimming pool ngan anak along sekali..anak dara saya yg suka sangat main air..menangis-nangis tak mau kuar..anak orang lain steady je, dia sorang saje melalak nak main air lagi..adehhh...Saya tak boleh bagi anak-anak mandi lama sangat, sebab  depa alah pada suasana yg sejuk..nanti ada jangkitan pada paru-paru..dulu pernah sekali Fatihah warded sebab lung infection pas mandi kat pool..Tapi jangkaan saya meleset, depa sihat walafiat ..ibu plak yang demam..

Barang sekolah anak bujang dah beli ( cehhhh, mcm la banyak sangat ).. kasut dan alatulis saje..beg guna yg lama, masih elok lagi..yuran dah bayar..semua dah setel..nak tunggu harinya saja..Menggunung lah harapan moga tahun 2012 dia rajin lah pergi sekolah...

Kelmarin gi check up..baby sudah 19 weeks..baby progress is good dan rasa dah dia start tendang2..dah tau pun gender dia...hahaha...nantilah bagi tau..fibroid sudah mengecil, skrg sudah 2cm..harap2 menjelang baby 6 months nanti dah menghilang benda tuh..Next month check up. saya kena minum air gula..dah 2 orang anak,yang 3rd  ini lah 1st time kena minum air gula..my gynae siap pesan kena puasa malam tuh. amik darah dan sampai dah minum air gula the next day  baru buleh minum..adehhh..takut lupa saje..dah lah saya jenis minum air masak bergelen-gelen satu hari..Semoga Allah mempermudahkan urusan saya..

Kay lah...nanti cer lagi...bubai..wassalam...

Dah masuk 5 bulan..tapi masih ada rasa mual...terutama sekali time nak minum susu..automatik tekak jadi kembang semacam..tapi yg ni kena paksa minum...

Monday, November 21, 2011

Kenapa ??... Shebab...

Salam...1st day of school holidays...Tak plan gi mana-mana pun cuti nih..sesungguhnya saya takut mabuk n muntah on the way gi mana-mana..jadi anak-anak ibu, kita stay kat umah saje..gi jalan area sini-sini saje..

Hari ini, saya nak tulis pasal my sweet little angel yg sudah 2 tahun...sudah banyak ragamnya..sudah banyak keletahnya..buatkan saya geram sangat...Saya sangat suka borak ngan dia, tanya dia macam-macam soalan..dan dengar jawapan yang lahir dari idea dia sendiri berdasarkan apa yg berlaku pada diri dia dan suasana persekitaran  dan org di sekeliling dia..Saya suka tanya soalan kenapa..jadi jawapan yg keluar dari murid dia adalah logik sekali..Jadi..ini lah soalan dan jawapan..

Ibu :  Kenapa Ati tak mau minum susu ?
Fatihah : shebab nanti shushu Ati tumpah...

Ibu : Kenapa Ati tukar baju ?
Fatihah : shebab baju Ati dah bashah..

Ibu : Kenapa ibu marah abang ?
Fatihah : shebab abang nakal..

Ibu : Kenapa Ati tak mau makan mihun ni ?
Fatihah : shebab pedashhhh..

Ibu : Kat mana Ati letak sepit rambut tadi ?
Fatihah : Ati shimpan dalam laci

Opah : Kenapa abang nangis ?
Fatihah : shebab ibu mayah abang

Ibu : Kenapa Ati ni busuk ?
Fatihah : shebab Ati be***

Comel kan jawapan dia...

Kay..jumpa lagi..bubai..wassalam

Thursday, November 3, 2011

Jumaat Sajer..

Salam...cuti Deepavali udah abiss..sungguh tidak best..Kalau time cuti, cepat benau masa berjalan... 
Hari ini nak kongsi citer, pasal anak bujang tercinta..keliatan ke sekolah masih di tahap membimbangkan...tak tau lah napa..dia tak pernah cerita yang tak elok di sekolah..baik cikgu maupun kawan-kawan tak ada yang buruknya, semua okey..cuma dulu dia ada cakap, Teacher Eja marah Da..bila tanya napa teacher marah, dia jawab sebab Da tak mau duduk..mmmm..memang ler kena marah..Bila di rumah, dia akan mengira, menyanyi dan mengeja sambil main..Kat situ i nampak, dia seronok di sekolah.. Jadi kesimpulannya...masalah dari diri dia sendiri time nak pergi sekolah..bila dah ada di sana, dia okey...


Bukan i tak pernah ikhtiar lembutkan hati dia gi sekolah, rasanya dah habis..maybe tak cukup lagi kot..pernah minta seorang ustaz tawar air untuk dia, memang berjalan tapi tak lama..pasni kena cuba lagi dan berterusan..harap-harap next year dia suka ke sekolah..


Oh...cuti Deepavali tempoh hari, i ada rumah..hari Jumaat tu dia pergi sekolah..amboiii punya la senang sangat dia bangun tidur, i bagi susu then dia buang air dan mandi...wahh..7.20 dah siap..walhal sebelum ni jam 8.00 baru my mom hantar..i tanya : Kalau hari - hari macam ni kan bagus, tak payah opah nak marah-marah..Boleh tak hari-hari Da macam ni ?? Then dia jawab : Tak boleh, hari Jumaat sajer macam ni..
I tanya : Napa Jumaat saja ?? Dia jawab : Sebab lepas Jumaat kan cuti, hari lain tak cuti...       
Sabar je la ibu dia dengar dan sabar je la u all baca...


Kay..jumpa lagi..daa..bubai..wassalam..

Thursday, October 27, 2011

Mulut o Mulut..

Salam...bahagia sungguh sekarang, apa taknya cuti Deepavali 6 hari..hehehe..apatah lagi paper exam dah setel, markah dah key in, buka sekolah nanti nak discuss ngan anak didik dan tukar markah kalau ada..Secara keseluruhannya, misi untuk setel marking paper telah berjaya dilaksanakan walaupun last week berhadapan dengan keadaan diri yang tidak sihat..Sesungguhnya time cuti, memang saya nak cuti..tak mau cuti tapi kena ngadap kerja sekolah...


Banyak jugalah kerja akhir tahun telah berjaya disiapkan..saya buat sikit - sikit..Kad 001 selamat diisi, PLBS dah hantar kat GPK,data NILAM dan key in pun, LAB dah selamat saya bulat-bulatkan, kertas kerja hari kanak-kanak ..Yang tinggal a few things pas naik cuti : kutip buku teks, setelkan markah akhir tahun, sijil utk hari kecemerlangan dan pastinya ada benda yang tup - tup kena setel, tak tau la apa bendanya tuh..saya tak suka kena buat kerja tapi btau lambat dan nak hantar cepat !!!


Tutup citer kerja, sekarang nak kongsi satu cerita yang saya alami hasil dari ketidaksayangan mulut ini berkata-kata..sebab itu orang kata : Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata ...korang sambung sendiri yer..Apa yang kita cakap itu adalah doa..tapi kadang-kadang buat saya terfikir: kalau bercakap hanya pada mulut tapi tak seiring hati adakah juga doa ??? Kalau marah anak-anak hanya pada mulut, adakah itu doa juga?? Lainlah dalam bersolat, hati dan pengucapan mesti seiring barulah doa dimakbulkan Allah kan.. Saya alami satu pengajaran yang terindah buat saya sebagai seorang ibu...Jadi ini kisahnya dah berlaku lebih kurang satu tahun lepas..dah lama tapi masih segar dalam ingatan saya dan membuatkan saya lebih berfikir dulu sebelum berkata-kata :


Firdaus memang anak yang suka makan dan minum susu..Kalau u all tengok saiz badannya mcm budak darjah 1 walhal dia baru 5 tahun..cari saiz seluar memang susah, kena beli saiz besar then kena potong.. Dia sangat-sangat suka kek tapi bukan sebarang kek : Secret Recipe layan...iyer, saya pernah beli choc moist kat satu gerai Mama One Stop Bakery, dia tak mau..ada lagi lan 4 5 kejadian sebegitu rupa.( Sampai sekarang dia minta saya buat kek marble, lum buat-buat lagi.. hikhikhik )..Dia juga sangat suka makan nasi + kicap + telur..kombinasi itu memang feveret dia..masaklah ayam ke, ikan ke..kalau dia tak berkenan, dia akan minta kombinasi yang 3 tadi tuh..


Jadi satu malam..Fatihah dan selamat tidur..dalam pukul 10 mlm, masa teman dia tengok tv, dia minta nasi + kicap + telur..Saya kata, dah malam, mana ada orang makan nasi lewat-lewat malam macam nih..saya offer dia roti dan biskut, dia tak mau..Saya kata : Tak boleh makan nasi malam-malam, nanti gemuk, bila gemuk badan jadi malas, perut buncit bla bla bla...Ibu bagi susu je...Pas tu, dia nangis, masuk bilik minum susu then dia tidur..
The next day, inilah yang berlaku : Dia bangun tidur, badan dia angkar, baru nak panas..dia baring saje atas sofa..Saya offer susu, dia minum sikit..pastu dia muntah.Bagi makan nasi, langsung dia tak mau..bagi minum air masak pun muntah balik..Dia asyik batuk dan muntah saja..Jadi sepanjang hari itu, takde sebutir nasi masuk perut dan takde susu yang buat dia kenyang..Then bawak dia gi klinik..baru dia okey..
Jadi ayat power yang keluar dari mulut mak saya ialah : Ha, menyesal tak sekarang ?? Malam tadi marah-marah anak nak makan, tak bagi kan ?? Sekarang ni Firdaus tu langsung tak makan dan tak minum... Jangan cakap sebarangan pada anak-anak..apa yang keluar dari mulut ibu itu doa..
Sesungguhnya itu membuatkan aku terkedu..


Jadi sejak dari kejadian itu, saya lebih berhati-hati dan berfikir sebelum berkata..Bila Firdaus nak makan lebih n bukan pada waktu makan yang sepatutnya, saya berdiplomasi dengan dia : Bukan ibu tak bagi Da makan,tapi kita makan kena ikut waktu baru kita sihat..kalau nak makan saja banyak pulak tuh, nanti badan kita jadi gemuk..bila dah gemuk kita malas nak gerak..Da tak buleh pergi playground sebab tak larat nak panjat tangga, turun slide tak laju,buaian pun tak bergerak.. Itulah cara baru saya..lebih berhemah kan..sampai sekarang saya guna cara itu: diplomasi..kadang-kadang tak jalan juga beb!!!Tapi satu benda yg saya tidak akan ada budi bicara : tak mau pergi sekolah n lambat buat homework..ohhh yang ini ibu tiada kompromi..


Kay lah readers...sampai sini dulu..jumpa lagi dalam lain bingkisan...daaa..bubai..wassalam..

Dalam pukul 7.30 pagi tadi berperang ngan Firdaus yang liat sangat nak pergi sekolah  !!!

Monday, October 24, 2011

Sakit yang Bertandang..

Salam.. wahhh..sudah lama benar saya tidak mencoret sesuatu dalam blog ini..Mula-mula laptop buat hal..masa tu banyak cerita yang ingin dikongsi..tapi sebab dah lama sangat, jadi semua cerita sudah jadi basi dan tak ingat dah..kalau ingat pun, tak syok nak tulis sebab dah takde feel..nak menulis ni perlu selari dengan hati dan fikiran baru ada feelll.....ecehhhhhhh...pandai sajekkk..Itu sebab pertama...


The 2nd reason is anak-anak tidak sihat termasuklah ibunya..Firdaus dan Fatihah muntah-muntah..bermula dengan Firdaus yg mula muntah Ahad malam...apa saja yang masuk mulut keluar balik..habis semua susu dan air masak keluar gak..kesian sungguh tengok dia..lepas tu sakit perut plak...So hari Isnin tu dia tak sekolah, emak saya cakap dia baring ajer..tapi syukur dia tak demam..Dalam pukul 12 tgh saya rush balik rumah after dapat permission ...bawak pergi klinik..masuk ubat ikut b*** then Alhamdulilah, dia okey..tapi yang kelakarnya pas ubat masuk , dia buang air besa, ubat tu keluar sama..call la doktor balik inform, the doc said it's okey..


Selasa petang, Fatihah start muntah-muntah..sama mcm abangnya. Apa saja yang masuk keluar balik..baik susu, air masak dan bubur..semua keluar..Bila malam, muntah makin galak..so cepat-cepat bawak gi klinik..masuk ubat ikut b*** gak...doc kata bagi minum or makan sikit-sikit...tapi mana dia mau..Fatihah memang jenis minum air masak dalam kuantiti yg banyak, jadi kalau dah bagi sikit-sikit mau tak mengamuk dia.!!! Tapi serius, bila bagi banyak, memang membuak keluar..Ubat tu mungkin dos tak kuat sebab tengah-tengah malam, dia masih muntah..tapi dia tak nangis..dia mcam blur saja...kesian sungguh anak ibu !!!
Aku ?? Ibunya pun join sama muntah-muntah gak..tak tidur la kami berdua..ibu terjaga-jaga sebab takut Fatihah muntah..aku pulak memang berjaga sebab asyik muntah..dalam jam 4 pagi baru dapat tido -tido ayam.. esok pagi tu kami berdua memang lembik...


So, dalam jam 10 pagi, bawak Fatihah gi klinik..aku mc lah gak..Doc kata, ubat malam tadi tak cukup 24 jam, so tak nampak kesan lagi...kena tunggu, kalau dah lepas 24 jam masih muntah, bawak klinik lagi...alhamdulillah..menjelang petang dia okey..tapi aku ??? Doc bagi ubat tahan muntah yang buat aku mengantuk gila !!! Serius..mmg ngantuk...tapi ngantuk-ngantuk pun mana dapat nak zzzzzzz sangat kan..anak tak sihat...


Itulah kisahnya kami 3 beranak tidak sihat..Alhamdulilah, setakat hari ni mereka dan ibu bertambah baik..
Setiap yang berlaku ada hikmahnya kan...


Sebelum tutup tirai buat sementara waktu, nak syer citer Firdaus yang buat ibu tak mampu tak berkata apa-apa...Last week dia ada request nak makan donut..okey dengar donut makanan biasa kan, leh dapat mana-mana..tapi yang tak tahan nak donut Big Apple yang sah-sah ada jual kat JJ sahaja..So, ibu pun janji, nanti cuti ( Cuti Deepavali sekolah tutup 6 hari ) ibu beli..dia agree..ok fine...tapi hari Jumaat petang, bila ibu tengah landing-landing lepas tidurkan Fatihah, dia tuntut donut tuh...ibu cakap nanti kita beli, ibu penat bla bla bla.. tak tahu lah tornedo mana yang datang, dia baling semua bantal atas katil!!..okey ibu boleh terima lagi..tapi yang buat hilang sabar..dia pergi kat baby cot, jerit-jerit kat situ walhal Fatihah baru tido!!! Jadi, dalam keadaan ibu yang cenggini, ibu tak mau marah-marah sangat, okeylah..gi lah JJ yang about 15km from my house semata-mata nak beli DONUT BIG APPLE !!!!Siap kena hadap jam depan Parkson lebih kurang 15 minit...Sungguh tak berbaloi apatah lagi keluar hari tu tak ikhlas..hahahah...itu lah dia anak aku...Kalau datang angin sepoi-sepoi bahasa, memang dia sangat-sangat okey..tapi angin sepoi itu datang sebulan sekali sahaja !!! Nak buek camame ???


Okey...pas ni nak entry pasal Fatihah yang makin banyak mulut...geram sungguh kat dia !!! Geram semua, perangai, keletah, loyar buruk pun ada..mana dapat tu semua ??  Korang tau jawapannya...


Jumpa lagi..daaaa. Bubai..Wassalam

Wednesday, September 14, 2011

Laptop bikin hal...

Salam...sedang cerita bersepah- sepah untuk dibingkiskan, laptop bikin hal...ni pun taip guna ipad..tak best tul..okey..bubai..wassalam..

Sunday, August 28, 2011

Salam Aidilfitri..

Salam..


Kepada semua pembaca, Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin..
Semoga kalian selamat tiba di destinasi masing-masing..Amin..

Saturday, August 20, 2011

Coklat Cornflakes

Salam...Saya percaya ramai pembaca di luar sana sedang agak-agak sibuk membuat persiapan untuk menyambut lebaran yang bakal tiba..Banyak perkara yang nak kena buat, semuanya berkaitan dengan Hari Raya..Bingkisan kali ini, saya nak kongsi satu resepi kuih raya yang amat amat amat amat amat senang sangat.. Disebabkan kat rumah saya oven itu sangatlah cumelnya, jadi memang saya tak dapat nak buat kuih yg guna oven sebab tak mampu nak bakar banyak kali..Jadi terima lah ini. Resepi kakak ipar saya yang tengah dalam pantang tuh.cubalah..Tapi saya tahu ramai yang tahu kuih ni.. Anak-anak pasti suka !!


Bahan-bahan :
1.      Satu kotak Nestle Cornflakes ( saya selalu guna Nestle )
2.      2 bar Nur Cooking Chocolate ( saya tak pernah guna brand lain, jadi tak tahu kalau guna yang lain 
         sedap ke tidak )
3.      Colour Ball
4.      Cup cakes

Langkah 1 :

Caikan coklat..Satu kotak cornflakes tadi boleh guna 1 1/2 bar atau 2 bar..

Langkah 2 :

Bila coklat sudah cair, masukkan cornflakes sedikit demi sedikit ..kacau sampai semua cornflakes tadi disalut dengan coklat.

Langkah 3 :

Gunakan sudu kecil untuk letakkan cornflakes tadi di dalam cup cakes..lepas tu, tabur sikit color balls bagi cantik..Tunggu kering, baru simpan dalam bekas..Kalau coklat dah kering, panaskan lagi bagi cair semula..


Inilah hasilnya..nyam nyam..memang sedap dan senang..Cubalah !!!


Saya bukan pandai buat kuih pun, jadi bila buat yang paling senang ni..kira oklah kan..hikhikhik

Tuesday, August 16, 2011

Dia yang Tiada..Al-Fatihah




Salam..Hari ini genaplah sudah 12 tahun abah tercinta pergi menyahut panggilan Ilahi..Ramai yang sedia maklum abah pergi disebabkan penyakit kanser hati..Abah yang sepanjang hayatnya seorang yang amat- amat menjaga kesihatan : jaga makan dan bersenam ..namun akur dengan kuasa Allah..Siapalah kita yang ingin menidakkan qada dan qadar Allah..Sekali lagi, Ramadhan tahun ini tanpa abah..

Tapi bingkisan kali ini,saya tak mau lah tulis pasal abah sakit menanggung kanser yang menyerang dirinya, tak sanggup oiii nak menulis, memang konpem air mata puan penulis ni berjuraian nanti..Yang kali ni, bingkisan  seorang insan bergelar abah sehingga nafas terakhirnya..

Karakter abah..abah memang garang, tapi abah tak marah saya ngan abang-abang yang tiga org tu dengan rotan dsbnya..tapi garangnya abah terletak pada suaranya dan kata-katanya..serius saya tulis nih..kadang-kadang kata-kata abah  memang menusuk hati dan perasaan..memang menangis dibuatnya..tapi semakin umur saya meningkat sehinggalah dah 31 tahun ni,  sudah saya sedari bahawa abah mahu yang terbaik untuk anak-anaknya..jika abah tidak garang sedemikian, rasanya kami 4 beradik tidak menjadi seperti mana kami hari ini..

Abah memang tak suka tengok rumah bersepah.abah selalu tolong mak kemas rumah luar dan dalam rumah terutama masa hari minggu..Masa kami kecik-kecik dulu, memang suka main dan umah pun akan berkecah dan bersepahkan.jadi menjelang pukul 4 ke 4.30 petang tu mmg konpem semua permainan simpan balik sbb tahu jap lagi abah sampai umah..lagu satu kalau tgh mainkan, dari jauh dah dengar bunyi kete volkswagen abah tuh,apalagi berdesup-desaplah masing-masing mengemas apa yang patut..kalau tak sure kena marah ..hikhikhik... Emak pula pada waktu malam, memang tekun buat BBM dia.jadi abahlah menjadi peneman emak menyelesaikan kerja sekolah sampai lewat malam..Emak dulu memang rajin buat alat untuk membantu dia mengajar...

Dalam hal keagamaan, bukan saya nak membanggakan abah sendiri ( tapi setiap anak harus berbangga dengan ayah masing-masing ye tak ), bab solat dan  mengaji abah memang tip top.. terutama  pada bulan Ramadhan..Memang akan bertadarus di surau bersama jemaah yg lain dan  balik rumah pula mengaji sendirian pulak..Solat malam sudah jadi darah daging abah setiap hari ..Alhamdulillah, semasa Ramadhan terakhir abah, abah masih bertadarus di surau walaupun pada masa itu abah sudah sakit..Emak ada bagitau saya : Jika kita di dunia ni selalu membaca Al-Quran, dalam kubur nanti Al-Quran itulah peneman kita. Abah memang selalu bersolat di masjid / surau.tetapi tidak pula membiarkan emak bersolat sendirian di rumah..Pernah satu hari, saya tengok emak sedang duduk di sejadah belum bersolat lagi walhal waktu maghrib sudah masuk pun..Tak lama kemudian, abah balik dari surau usai maghrib dan bersolat jemaah bersama emak pula di rumah...Itu lah abah..

Abah memang amat mementingkan kecemerlangan semua anaknya dalam pelajaran..saya akui lah, dalam adik beradik, saya lah yang lem sikit ( lem = lembab)hikhik..memang tak dinafikan tuh..Yelahkan, abang 3 orang semua duk asrama, saya je lah duk umah sampai masuk U, nasib baik dapat masuk U..jadi saya memang jadi sasaran abah supaya belajar belajar dan belajar..kadang-kadang dapat result tak bagus, memang mengerikan nak tunjuk report card kat abah..abis abis tunjuk kat emak lah, emak pun pelan-pelan habaq kat suami dia..memang kena tembak saya..Tapi yang buat saya tersentuh bila lihat abah yang sakit sebaik saja dia bersara.Masa tuh 1997, saya nak amik SPM..abah saya yang dah mula sakit, sanggup menghantar dan jemput saya dari sekolah dengan alasan: Abah tak mau kau buang masa tunggu bas sebab sampai rumah lambat. Dari situ lah, saya sedar abah yang sakit sanggup hantar dan jemput saya sebab hendak memudahkan saya mengulangkaji, gi tuisyen dan buat homework..Jadi memang lah tidak wajar jika saya mendapat result yang tidak bagus dalam SPM..Alhamdulillah, pengorbanan abah berbaloi dengan result saya yang boleh dikatakan setaraf dengan result abang-abang saya tuh..kecuali alang ( abang saya no. 3 ) sebab result SPM dia tiada tandingannya..

Dalam adik beradik, saya lah yang paling lama duk umah sebab diorang semua masuk form 1 dah duk asrama..Jadi ramai kata: Ayu anak manja!! Manja ke hapanya, kena marah saje tak manja der..hehehe. Tapi dalam adik beradik, saya ada kenangan yg tidak ada pada abang-abang tu, iaitu pergi menunaikan fardhu haji pada 1996..saya pergi bersama abah, emak, sepupu dan emak saudara belah mak..Masih terasa-rasa lagi abah memegang tangan saya semasa menunaikan tawaf ifadah ( mereka  yg menunaikan haji, tau kan betapa menguji kesabaran semasa tawaf ini disebabkan ramai umat yang bertawaf sama ). Saya hampir jatuh disebabkan dilanggar oleh jemaah lain..Nasib baik abah ada, eratnya tangan abah memegang tangan saya sepanjang tawaf itu..kalau tidak..entahlah..Bila di Mekah, setiap jemaah mesti ambil peluang beribadah di Raudah dan Alhamdulillah, saya berpeluang juga bersolat di situ..Pernah satu hari, semasa di Raudah, di celah-celah ukiran kayu yang dijadikan pemisah antara jemaah lelaki dan wanita( dulu ada kayu yang berukir dijadikan pemisah, sekarang tak tahu macammana keadaannya), saya nampak abah sedang mengaji betul-betul di tepi tangga Raudah.Pada tahun haji itu, abah memang bersungguh-sungguh beribadah, mungkin abah tahu itulah ziarah terakhirnya ke Baitullah..

Bila hari Ahad je..( dulu hari Sabtu org gomen kerje ), memang rutin abah pergi pasar beli stok bahan mentah untuk seminggu..memang berplastik-plastik..dengan ikan 3 4 jenis,sayur dan apa-apa sahaja yg seangkatan dengannya..kadang-kadang abah akan bawak balik 2 3 jenis ikan untuk diberi pada arwah wan di kampung.. Masa abah masih hidup, istilah makan di kedai memang tak ada.semuanya makan masakan emak di rumah..Sebab itu sampai sekarang abang-abang saya  bila nak balik rumah emak, soalan pertama diaorg ialah hari ini mak masak apa ?? ( Jadi utk diri aku ni : Ayu bawa-bawa la masak ).Amat jarang abah bawak kami makan di luar..kadang-kadang ada jugak itu pun bersebab..antara sebabnya anak berjaya dalam pelajaran..Tempat yg selalu abah bawak kat Fatimah Restaurant ( sekarang dah tak ada restaurant tu ) makan nasi beriani n fresh orange atau sate kajang.. Fast food?? memang tak dapat wehh..abah tak suka anak-anak dia makan fast food..paling koman pun kami minum float beli kat A&W..itu pun take away !!! Alasan abah, makanan fast food tak berkhasiat..Memang abah seorang yg amat-amat menjaga pemakanan keluarganya!!


Abah orangnya amat berhemah berbelanja..maklumlah abah anak sulung, kami masih kecil ada lagi adik-adik abah yg masih belajar..mesti  tolong ye tak..Abah memang jarang belikan kami baju..nak beli baju tunggulah nak hari raya..selalunya on the way nak balik seremban dari Tg. Malim ( kampung mak ) mesti singgah Mun Loong beli baju raya..masa tu memang seronok la kan nak dapat baju raya..( baju raya anak aku pun tak beli kat KL, hikhik)..Bab kereta,sepanjang 57 tahun usia abah, abah guna 2 volkswagen, 1 honda dan 2 volvo..tapi itu semua kereta terpakai..Jimatkan abah??..tapi sampai sekarang aku masih belum mampu didik diri untuk berjimat cermat terutama bila sale mcm sekarang..penyakit rambang mata sudah mari..

Selepas bersara pada 1996, abah dah mula sakit..walaupun sakit, tapi abah tidak terlantar atas katil.Abah masih mampu membuat banyak perkara seperti biasa..Setiap hari angah akan pandu kereta, bawa abah dan saya ke HKL untuk buat radioterapi, nanti saya akan teman abah balik Seremban naik komuter, begitulah setiap hari sampai satu hari abah kata dia tak mahu buat radioterapi lagi..Bila kanser abah sudah merebak, emak ambil cuti tanpa gaji untuk jaga abah..Allah itu Maha Berkuasa, sepanjang emak jaga abah, emak tak pernah tidak sihat malah emak dikurniakan Allah kesihatan yang baik. Abah pernah kata kepada emak : Cik Odoi ( panggilan abah kepada emak ) isteri yang baik, Cik Odoi nanti masuk syurga..Kalau Cik Odoi ikhlas jaga se ( loghat negeri ) masa se sakit, Cik Odoi dapat tengok se mati.. Saat -saat akhir kematian abah,abah cium dahi mak, abah cium pipi mak kiri dan kanan dan abah peluk mak ..itulah ciuman dan  pelukan terakhir abah kepada emak..Abah meninggal dunia pada hari Isnin 16 Ogos 1999..jenazah abah selamat dikebumikan di Makam Tuan Hj. Said lepas solat zuhur..

Kami redha dengan pemergian abah..Saya sendiri tidak berkesempatan membalas jasa abah seperti mana anak-anak patut membalas jasa ibu bapa masing-masing.Hanya mampu dihadiahkan ialah doa, Al-Fatihah sebaik usai solat, Yassin setiap malam jumaat. dan sedekah jariah..Dengan hadiah ini, moga kubur abah dilapangkan, siksa abah diringankan, kubur abah dilimpahi cahaya, kubur abah ada taman syurga..Moga Al-Quran itu menemani abah di dalam kubur sebagaimana sepanjang hayat abah sentiasa menjadikan Al-Quran itu peneman dirinya.Tenanglah abah di sana, kami di sini pasti menyusul satu hari nanti..Moga kita sekeluarga dapat berkumpul semula di alam kekal abadi..Al-Fatihah.......

Sunday, August 14, 2011

Bagai empangan pecah..dusshhhhh...

Salam..Apa khabar semua pembaca ?? Moga kalian dalam lindungan Allah hendaknya..Penulis di sini Alhamdulillah..masih diberi kesempatan untuk hidup dan menjalankan ibadah puasa dengan sebaik mungkin..( apasal intro aku macam tulis surat kiriman jer ...memang penangan menjadi guru BM meresap ke dalam kalbu sampai terbawa-bawa dalam belog ) hikhikhik...


Tup tup..lip lap..lip lap..dah masuk 2 minggu ++ kita semua berpuasa..Cepat sungguh masa berlalu..Saya makin diselimut dengan kesibukan..apa lagi kan..tak lain dan tak bukan adalah mengadap exam paper murid-murid tercinta itu..memang sentiasa memerlukan semangat juang yang tinggi untuk menyemak terutama paper penulisan..apatah lagi seminggu sebelum raya tuh kena siap markah bagai..Tapi masa ni aku rasa semangat nak raya mengatasi semangat nak semak paper..wahhh..memang mencabar dan tercabar !!


Ikutkan kalendar, Aidilfitri tahun ni jatuh hari Selasa, akhir bulan..bila disebut akhir bulan , memang sinonim dengan penyetelan segala susur galur bil...itu pun dah berapa rm ...ditambah pulak lagi nak buat preparation raya, itu mmg berganda jumlahnya dari bil..semuanya berkenaan dengan duit duit dan duit..jadi memang sah sah pengeluaran duit bulan ni ibarat empangan yang pecah, sudah pecah air membuak-buak dengan banyak dan derasnya!!! Adehhhh...agak-agaknya berapa lama air kena catu untuk bagi empangan aku tuh dibina dengan konkrit semula..Tapi memanglah kan, macam mana nak didik diri supaya bijak berbelanja..Kadang-kadang dah set dalam kepala hotak ni, dah tahu nak beli apa dan berapa nak beli ( especially baju anak-anak lah kan )..Tapi bila sampai kat mall tu, wah hilang sudah plan tadi..apa taknya, baju budak-budak memang cantik lah bangatnye..apatah lagi baju budak perempuan..dengan skirtnya, jeans yang kiut miut, baju yang beropol-ropol lengannya, gaun yang bertingkat-tingkat..itu belum masuk aksesori lain sepit yang colourful siap ada batu kristal dan riben polka dots, cekak yang berbling-bling, hairband yang ada small kiut flowers lagi..memang gerammm..dan dikala itu lah memang terover bajet..heheheh..Jadi korang leh bayangkan aku memilih baju anak dara itu mcmana..pegang ni cantik, pegi pulak tempat lain nampak cantik beli lagi..itu baru anak dara seorang ..Bab Firdaus pulak, anak bujang itu redha sahaja dengan pilihan ibunya, tapi saya still minta pendapat dia  : nak beli baju warna apa? ada gambar apa ?nak t-shirt ke kemeja ke ? nak kasut ke sandal ke ?Tapi bila difikirkan balik, nak kata hasutan syaitan tidak juga sebab bulan Ramadhan ni syaitan kena rantaikan, jadi dari mana hasutan itu datang ?? ngee..ngee...dari ketidakbijaksanaan aku berbelanja lah dan ketidakkuatan iman tidak mampu membendung masalah rambang mata..haiiii..


Tapi yang pasti bajet kuih raya tahun ni susut 90%..wah banyakkan..aku order satu kuih saja..yang lain kakak ipar sponsor..kuih raya yg dia bagi memang terbaekkk. ( Baiknya kakak ipar aku ni, kuih raya dia sponsor, tudung pearl haya aku dan mak dia bagi free..semoga k.long dimurahkan rezeki..amin ).Macam biasa kuih yg wajib aku buat cornflakes bersalut coklat..kuih yg paling senang didunia..takyah guna oven pun..Satu benda yang belum aku buat ialah memenuhi permintaan anak bujang tercinta : Ibu, bila nak buat kek bubble ( marble ) untuk Da ?? Nanti ibu buat hokey...


Kalian macam aku kah ?? Selamat berbelanja dengan bijaksana !!!


Oki lah kalian..nanti sambung dalam bingkisan lain..bubai..Wassalam





Friday, July 29, 2011

Bondaku Berbicara..

Salam..selesai sudah kerja-kerja yang menjerut jiwa ni : menyemak paper penulisan pra upsr dan menyiapkan kertas soalan ujian ogos yang bakal berlangsung tak lama lagi..ishhh..ada lagi..pas ni nak menyemak lagi exam paper dan murid-murid tahun 6 tercinta ada ujian setara 2..menyemak lagi ...rasa-rasanya tak terkira berapa batang pen merah aku dah habis duk menyemak dan menanda jawapan budak..itu belum kira buku lagi..uiii..memang sah-sah lah tokey kilang pen tu kaya-raya disebabkan guru yang sepanjang tahun duk guna pen merah saje..tapi tak pernah pula depa ni bagi spesial price kat cikgu cikgi ni kan.?? hhhmmmm... ( Ayu bekerjalah dengan niat  lil la hi ta'ala )


Tanpa diduga,akhirnya berjaya juga saya melalui bulan yang amat panjang ni dan bulan yang tiada cuti melainkan sabtu n ahad saje..uissshh..memang masa berjalan dengan cepat, tup tup.. Ramadhan menjengah lagi..Alhamdulillah, dengan izinNya kita bertemu lagi dengan Ramadhan, bulan yang penuh dengan keberkatan..Moga-moga sempurnalah ibadah yang bakal dilakukan nanti..Insya Allah.


Semalam, semasa sedang duk melayan anak-anak yang tengah main kereta kat depan tv, emak saya berkata : Bulan puasa ni, emak nak pergi tadarus di surau pukul 10 pagi sampai 11.30 pagi setiap hari.
Saya pun cakap : Mak pergilah, Fatihah biarlah dengan bibik.. ( Memang emak sejak bersara akan bertadarus di surau / masjid ngan member-member dia lah )..Kemudian saya cakap lagi : Bertuahnya emak ni dapat beribadah bulan puasa nanti..ayu ni tengoklah macammane..tengah-tengah solat tu, Fatihah dah menjerit-jerit panggil..nak mengaji pun tak sempat..jeles ayu tengok mak ni..
Emak pun cakap lagi : Emak dulu - dulu macam kau juga..asyik melayan anak-anak sahaja..dah bersara ni lah dapat peluang beribadah sebanyak mungkin..takpe, kau muda lagi.. Saya hanya ketawa saja..
Saya cakap kat emak: Mana ada mudanye..amalan ayu  harapkan solat dan puasa saja..solat pun yg wajib je,yg sunat tak dapat nak buat..Solat 5 waktu tuh, kalau markah penuhnya 10, 5 /10 pun belum tentu dapat..
Emak saya diam sahaja, kemudian dia bersuara : Sebab itulah Ayu perlu sentiasa berdoa kepada Allah supaya dipanjangkan umur agar diberi kesempatan untuk beribadat.Dikurniakan kesihatan yang baik agar dapat beribadat dengan sempurna dan dapat membesarkan dan mendidik anak-anak dengan baik. Berdoalah bersungguh-sungguh moga-moga doa itu dimakbulkan Allah..Allah suka pada hambaNya yang  memohon sesuatu daripadaNya..


Sepatutnya begitulah kan..berdoa berdoa dan terus berdoa moga apa yang dihajati dimakbulkan Allah..
Menjelang 10 Ramadhan nanti, anakanda yang sulung itu sudah 5 tahun..makin besar makin banyak ragam yang benar-benar menguji kesabaran ibu dan meletakkan had kesabaran itu di tahap luar biasa!!


Kepada semua muslimin dan muslimat yang baca blog saya nih ( ada ke org baca blog ni ?) selamat  menjalani ibadah puasa.Semoga Ramadhan ini dijadikan permulaan terbaik dalam usaha meningkatkan amalan ( ayat ni sesuai untuk puan penulis )..hehehehe..Bubai..wassalam..

Tuesday, July 26, 2011

Fatihah..

Salam..Hari ni nak tulis pasal Fatihah yang sudah pandai bercakap dalam satu ayat tu ada lebih kurang 4 ke 5 perkataan..


1.    Abu, ni ashuhu abang ? ( Ibu, ini susu abang ?)
2.    Abu, akai syut ( Ibu, pakai kasut )
3.    Abu, nak yagi ( Ibu, nak lagi )
4.    Abu, tium tium tium ati ( Ibu, cium cium cium Ati - Fatihah panggil diri dia 'ati" )
5.    Ne nasyi ati ( Mana nasi Ati )


Yang ni pulak, cara Fatihah mengira dari 1 sampai 10 :
atu, duen, iga, empat. lima, inam, dujuh, lapan, shembiyan, sepuwuh.. Kalau boleh nak rekod dan nak bagi dengar cara dia kira, tapi memang tak sempat...


Vocab Fatihah :
1.    awan ( cawan )
2.    andi   ( mandi )
3.    tium ( cium )
4.    atuh ( jatuh )
5.    atit ( sakit )
6.    tipi ( tepi )
7.    nino ( no )
8.    cipan ( simpan )


Cukuplah tu kan..sebenarnya taip bingkisan ni sementara nak tunggu satu lagi website tu buka, nak key in markah...lambat benar jadi taip sikit dulu..kay..bubai..Wassalam..

Monday, July 11, 2011

Tolong..Tolong..

Salam...Tiada lain melainkan sibuknya aku nih...Tiada siapa yang dapek menolong melainkan diri aku sendiri dan moga Allah mempermudahkan segala urusan aku..

Heh..itu ajer..Jumpa lagi dalam bingkisan yang tak tau bila nak publish..Selamat berpuasa sunat Syaaban..Wassalam.

Tuesday, June 28, 2011

" Kerajinan" seorang Ayu..

Salam...Salah satu ayat yg buat saya dok teringat-ingat ialah : Ayu ni, rajin betul dia mengupdate ( lagi sekali : ada ke perkataan ni) blog..Ayat itu membuatkan saya rasa nak hahahaha...hehehehe..hikhikhik... Dia kata saya rajin..Wahai kak ayu ( org yg cakap tu lah ), silalah baca bingkisan ini..hehehe..


Saya belum sampai setahun jadi blogger..blogger tegar jauh sekali..jadi benda ni semua memang baru bagi saya ( bagi org lain , ni semua dan basi kot..).Tgk blog pun tau, nampak sangat saya budak baru belajar ( blog org lain banyak benda yg bergerak, berslide show bagai..tapi blog aku harapkan jam jer yg gerak..hikhik).. Jadi disebabkan baru ya amat, saya excited sikit la kan..nak post hari-hari memang konpem tak mampu..lagi pun bukan setiap hari ada benda yg menarik dan bukan semua benda boleh dikongsi..Jadi saya syer benda yg biasa biasa org alami tapi mungkin berbeza.. Saya memang suka citer pasal anak-anak saya sebab mereka itu sentiasa di hati dan di fikiran saya..Apatah lagi anak-anak itu sedang membesar, jadi punyai ragam dan perangai yang tersendiri yg membuatkan nafas ibu sentiasa sesak..Yelah, kan sepasang..hehehe..


Mungkin ramai di luar sana, yang dapat menulis di blog masing-masing dan kemudian terus publishkan post anda..Tapi saya ??? Saya memang kesuntukan masa.. Jadi saya akan taip sikit dan save..taip sikit dan save.. taip sikit dan save..kalau nak terus publish memang tak dapat dan kalau ada dalam 10 post mungkin 1 kali terus publish..bila asyik taip dan save dan berulang2, kadang - kadang citer tu dah basi lah pulak adakalanya terlupa..jadi memory kena gostan balik..itu menyusahkan diri nama nyer..dengan kata lain tak de kerja cari kerja !! hehehehe..


Masa anak - anak tgh tidur adalah masa yg sesuai utk menaip..selalunya pas subuh terutama hari sabtu dan ahad.dah taipkan tapi tak dapek nak post der..ada je kekangannye...hari kerja memang x dapat..sebab diorang memang pandai : bangun tido sebaik sahaja ibu sampai di rumah, adehhh..tapi masa hari kerja, waktu tido memang cukup saya nantikan sebab saya pun nak zzzz sama..jadi sah-sahlah saya akan join anak-anak zzz..memang bahagia dapat tidur....jadi konpem tak bukak laptop time kat umah masa hari koje..


Kalau tengok saya punya blog achive tu, tak banyak pun, sebulan 3 post sajer..mungkin sejak akhir-akhir ni banyak post  sebab cuti sekolah dan 2 minggu sebelum cuti, murid-murid exam, jadi curi -curi masa sikit.. tak rajin pun, biasa-biasa sajer..hehehehe..

Sebelum abis berceloteh, ada selingan sikit :
* Semalam baru berkesempatan menghantar kain utk buat baju melayu Firdaus..kain yg sudah terperap nak dokek sebulan dalam almari..tempah 2 pasang sebab dia ke tadika berbaju melayu..lagi satu sebab  yg menyebabkan saya tempah 2 pasang adalah penangan dari ayat ini : Ayu, mak tengok budak-budak kat tadika tu tiap-tiap minggu tukar baju melayu, cucu mak tu lah pakai baju yg sama saja..hikhikhik..terkedu sungguh aku dibueknya dan mewujudkan satu persoalan : aku ni kedekut kah atau aku ni berjimat bonar ??

Bubai..Wassalam

Sunday, June 26, 2011

Transformasi..ha??

Salam..saya sudah mula boring ngan background blog nih..memang nak tukar..tapi akan tukar sikit-sikit..pelan-pelan..Kalu tukar pun, tak der yang bombastik pun..tukar gitu-gitu ajer.. Saya bukan pandai sangat nak tambah itu ini, yg sekarang ada pun orang ajar.. ( Sebenarnya idea sudah beku..lum cair cair lagi..hikhikhik...)




Sekian..babai..

Friday, June 24, 2011

Rutin Harian yang..Begitulah...

Salam.. bingkisan kali ni, saya nak kongsi apa saya buat tiap-tiap hari dari pagi sampai la ke malam..Yang ni bila hari kerja lah kan..walaupun tak banyak mana, sudi-sudilah baca ( ada ke orang baca blog aku nih )..


Rutin saya bermula seawal jam 5.30 pagi ( bagi org lain, tu dah kira lambat tu ).loceng je bunyi, tapi saya masih atas golek2 atas katil tutup mata ..tak tidur pun..tidur2 manja gitu !! sampai jam 6 baru bangun..kadang2 susukan anak dara dulu..pastu mandi, solat dan siap2 gi kerja..dalam 6.45 dah start kete gi sekolah..tak breakfast pun..kadang2 minum la milo 3 in 1..


Sampai sekolah dalam jam 7.05 selalunya..letak beg aje dan bermula kerja.. tanda buku, masuk kelas, pegi ofis, kelas bimbingan, koko ( rabu saje ) buat itu buat ini bla bla bla...dah pukul 2.40 ptg..makan ??? i suka tapau saja..memandangkan sekarang dalam proses memantainkan berat badan yang turun mendadak pas kena denggi tu, i makan biskut dan kuih2..kadang2 bila teringin nak makan bihun ker, mee goreng ker makan gak tapi amik 1 senduk sahaja..( setakat ni berjaya..banyak baju lama dah buleh pakai balik..suka suka suka )..


Dalam pukul 3.00 ptg, sampai umah..selalunya time2 gini anak-anak tgh tido..jadi masuk umah pun pelan-pelan..tapi anak-anak i memang pandai mengadjust ( ada ke perkataan nih ) waktu tido diaorg..kenapa i tulis begitu sebab bila i dah balik dlm 5 ke 10 minit diaorang mesti bangun..macam tau2 ibu dah balik...jadi tak dapek lah ibu nak rehat ( bila ada di umah i tak penah harap pun nak rehat rehat..kira bonus la klu dapat tumpang lelap mata 5 minit masa diorag tidur ).. Jadi anak-anakku mendepang-depangkan tgn minta dipeluk2, dicium2 ..busuk2 ibu pun diaorg cium gak..pas tuh bermula lah aktiviti melayan, bermain, gelak2, marah2..kadang2 angkut semua gi giant ker, beli donut, beli soto dll..


Tup tup tup...jam 5 lebih, mula la operasi mandi..Fatihah paling suka main air..pantang i cakap : Fatih, jom mandi !! dengan segera dia akan berdiri depan toilet sambil angkat tgn ( bukak baju )..pas mandi cabaran pakaikan baju..pergggghhh...memang mencabar weh !!! tak diam walau sesaat pun..nasib baik ayah dia belikan pampers jenis push up ( mcm suar tu ) jadi tangkap kaki sebelah masuk..tangkap lagi sebelah masuk..part pakai suar lagi lah..pas masuk kaki kiri settel, nak masuk kaki kanan lak, kaki kiri lak kuar..masuk kiri kanan lak kuar..gitulah ..memang skill ibu teruji bab ni ..Pas dah settle anak dara, uruskan Firdaus plak..yang ni no hal sebab dah besar..dah buleh mandi sendiri dan pakai baju sendiri..


Dalam jam 7.00 mlm, masa untuk makan..Selalunya i akan suapkan Firdaus dan Fatihah sekali. Tapi dalam seminggu dua ni Firduas prefer suap sendiri dari ibu yg suap..okeylah kan so i suap Fatihah saja..Tapi masalahnya..bila Firdaus makan sendiri, Fatihah prefer nasi dari pinggan abangnya berbanding nasi dari pinggan ibu walhal lauknya sama saje..Bila dah si adik mengusik2 nasi dari pinggan dia, marahlah si abang tuh...nangisss....


Selalunya anak-anak tido dalam 10 ke atas...Bila dah masuk bilik, bukan bermakna terus tido..diaorang akan main2 dulu..memang lah makin malam tenaga diorang makin banyak tapi tenaga ibu makin turun..tak daya der..tapi kena gak bergerak kan kot terjatuh, terlanggar dan apa-apa yang akan terjadi..kena beware selalu..
Dah penat main, bagi susu..then tidur lah diorang dalam 10.30 lebih gak...Fatihah tu tau ajer..bila i pasanglan lagu Maher Zain ( Barakallah ) dia tau itu masa untuk tidur...memang dia kan landing atas katil, pusing2..i pun tepuk2..lama dia pun zzzzzz....Firdaus pun sama.. dah zzzz jugak.. Jadi i pun apa lagi...bayangkan dari jam 6 pagi sampai 10.30 malam tak dapat landing2..sekali diaorg dah tidur.memang membahagiakn bila dapat baring...tapi tido mane lena..kadang ada sorang tu nangis..kadang yang sorang lagi mengigau...tapi dapat gak lena dalam 2 3 jam..


Jadi itulah dia rutin i...biasa - biasa saja..mungkin kat luar sana ada yg luar biasa ye tak...Jumpa lagi..Babai.Wassalam..


* rasa dah boring dengan background blog nih..ni yg nak tukar ni...

Saturday, June 18, 2011

Langkawi..mendamaikan..

Salam..bingkisan kali ini khusus nak cerita masa saya bercuti di Langkawi..bercuti ker ?? mmmm..orang lain bercuti dapat relaks fizikal dan mental.tapi saya dapat relaks mental sahaja, tapi bab fizikal memang meletihkan..menjaga Fatihah Iman yang sentiasa mahu bebas ke sana dan ke mari..Tapi saya seronok sebab selama 2 minggu saya menghabiskan masa bersama-sama anak-anak !!  Terutama Fatihah Iman, bila bangun tidur saja, nampak abuuuuuu...memang membahagiakan..


Saya tak mau cite banyak sangat pasal Langkawi ni sebab memang dah ramai sangat orang  pergi Langkawi..Jadi memang semua orang sedia maklum apa yang ada di sana.. Jadi, bingkisan kali ini ringkas-ringkas saje yek..


Kami ( saya, suami, anak2 dan keluarga mentua ) tiba di airport Padang Matsirat dalam jam 1.00 ptg.Naik Pregio sewa terus ke Bella Vista ( ada 2 tower ala ala Disneyland) duk apartment. Kenapa duk apartment sebab mentua cakap : Nama pun bercuti, kena sama-sama. Kalau duk hotel, semua sendiri-sendiri..hehehe. Saya ikut ajer, tak kisah pun mana-mana pun buleh..






Bella Vista
 Pas rehat-rehat dan makan, jalan-jalan di Kompleks Pekan Rabu ( betul ke tempat ni ). Betul-betul nampak Pulau Dayang Bunting..Memang mendamaikan...




Pulau Dayang Bunting.

 Kemudian, masa makan..tapi tak dapat makan sangat pun, sebab Fatihah tak mau duk diam.jadi kenalah bawa jejalan.. Ada yang menarik perhatian saya semasa bawak anakanda itu jalan pusing pusing .. Ni dia..





sinki kuali..kreatif !!
  Esok paginya, pergi naik cable car..memang lah mengujakan dan mengasyikkan pemandangannya..tapi tak dapat nak nikmati keseluruhannya sebab Firdaus takut..dia tu nama aje ngaku ultraman tapi penakut..hehehe..takpe lah kan, dia dah naik cable car tu pun dah kira berani dan berjaya mengatasi ketakutan..Fatihah ?? Anak dara tu rileks sahaja...duk diam-diam saja tak gerak2...



Tengoklah muka Firdaus..

Satu lagi tempat yang sempat dikunjungi ialah Underwater World..apa lagi tengok ikan dan spesis laut yang lain..Memang mengujakan melihat ciptaan Allah ini..Kepada mak mertua, terima kasih atas percutian ini..


Okey..itu sahaja..sekian..babai..Wassalam...

Monday, June 13, 2011

Fatihah Iman Dalam Kapal Terbang

Salam...Cuti sekolah sudah berakhir, jadi semua aktiviti kembali seperti biasa ..sekolah, kelas, kelas bimbingan, koko, mesyuarat, buku-buku dsbnya...Nak cuti lagi sekali kena tunggu bulan 8 nanti, cuti sekolah + cuti hari raya..sabar..sabar..Tapi kali ini bukan nak cerita pasal sekolah, tapi nak kongsi cerita kisah Fatihah yang pertama kali naik kapal terbang..Cerita kat Langkawi dalam next entry..


Memang keluarga mertua dah rancang pergi makan angin di Pulau Langkawi masa cuti hari tu..Jadi bila dimaklumkan akan naik kapal terbang, hati saya dah mula ralat..adusss..mengenangkan anak dara itu tak pernah duk diam, saya terfikir macam mana dalam flight nanti.? diam ke dia ? mau menjerit ke dia ? Tak nak fikir tak nak fikir ( masa tu la ).


Jadi seperti dirancang, hari Jumaat naik flight jam 12 tgh hari ke Langkawi..Kat airport lagi dah dia dah mengeliat tak mau didukung..Menjerit - jerit nak turun..oklah kan, saya turunkan..hah apa lagi terus berlari ntah mana - mana sambil memanggil-manggil abang! abang ! abang !...Jadi nak tak nak ibu pun kena berlari sama mengejar dia..adehhh.. Bila dah check in tu, kena la jalan nak naik kapalkan,dia diam saja sambil memandang 3 ke 4 buah kapal terbang yang ada..1st time tengok kapal terbang dekat-dekat macam tu lah..


Dalam flight, usah cerita lah..mula-mula memang dia suka sangat sebab dapat tempat duduk sendiri, tak payah saya pangku..bila kena pakai seat belt, dia apa lagi, mula mengeluarkan suara tahap maksimum..nanak dodok! nanak dodok !( tak nak duduk ) sambil beria-ia meleraikan seat belt dan merengek-rengek dan menangis..ah sudah...Jadi nak menenangkan keadaan, saya tarik perhatian dengan bagi majalah dan brosur yang ada, memang dia diam, tapi sekejap saja !! Pastu habis majalah dicampak ke lantai..Kesian Firdaus yang kena kutip majalah letak balik kat tempatnya..Bila nak take off, dia diam kejap mungkin sebab tiba-tiba terasa tinggi..tengok muka dia cuak semacam saja.. seterusnya dia berdiri jap duduk, berdiri jap duduk.main ba cak ngan abang, layan majalah dan main seat belt hingga kapal terbang mendarat.Sepanjang 40 minit dalam flight tu saya cakap : cepatlah landing cepatlah landing. Dan dia menjerit lagi bila kena pakai seat belt sebab nak landingkan..adoyaiiii....Firdaus ok sahaja, maklumlah dia dah ada pengalaman naik flight..tak lah teruja mcm adiknya...


Masa nak balik pulak, lain pulak kisahnya.Dia saya kena pangku..memang menjerit bila saya letak atas riba sebab nak berlepas dah..tak mau duduk punya pasal,masa take off tu dia berdiri dekat celah kaki saya sambil mata terkebil -kebil pandang saya..cuak lagi lah tuh..Satu hal lagi, nak tido..menjerit dan menangis..puaslah pujuk semua tak jalan..akhirnya kepala terlentok di bahu saya sambil tangan kirinya erat memeluk tengkuk saya..Bayangkan nak dekat 30 minit saya dalam keadaan mendukungkan dia tak gerak-gerak..nasib baik suami tumpangkan tangan dia bagi saya tampung tangan saya yang memang naik lenguh..Kepala usah cakaplah, macam dan senget saje..huhuhuhu...Itulah pengalaman saya membawa anak berusia 1 thn 7 bln naik kapal terbang..mungkin ada yang lebih hebat dari saya, sudah pasti..


Tak dapat nak ambil gambar dalam fligt sebab memang saya tak berkesempatan, mungkin dalam kamera suami ada..


Okey..nanti cerita kat Langkawi dalam bingkisan seterusnya..babai..wassalam

Thursday, June 2, 2011

Allah itu Maha Mengetahui..

Salam...sudah masuk 3 hari cuti sekolah..sudah 3 hari juga lah saya duduk di rumah bersama anak-anak.. Saya sepatutnya ke Terengganu menyertai rombongan sekolah..tapi apakan daya..apa perkara yang lebih penting harus diutamakan: anak-anak yang tidak sihat.3 hari ni hujan sahaja belah petang, memang syok dan bahagia..Sempat juga buat triffle coctail..Firdaus kata : sedapnya ibu...Tapi semalam saya buat agar-agar oreo dia kata tak sedap plak..mungkin pahit sikit kot sebab terlebih koko..nanti ibu buat yang lain okey..


Rombongan ke Terengganu sudah lama dirancang, sejak bulan Januari yang lepas..Jadi saya yang menyiapkan kertas kerja, mengumpulkan wang dari murid dan guru yang terlibat..Semangat nak pergi memang berkobar memandang sudah lebih 14 tahun tidak ke sana..Akhir sekali tidak silap 1996  melawat arwah sepupu yang bekerja di sana..lama sudahh..Jadi peluang ini harus dimanfaatkan apatah lagi banyak tempat menarik yang akan dilawat..


Menjelang seminggu hendak pergi, mood itu sudah hilang..saya hanya suarakan pada emak saya betapa saya malas sangat nak pergi..mengapa ?? entah lah..Pada rakan lain, saya diamkan sahaja perasaan ini.. Perasaan tak sedap hati kadang-kadang berlaku juga sebelum ini.Pernah saya mengajak suami saya ke Pesta Buku, saya yang beria-ia mengajak tapi akhinya saya tak pergi, dengan alasan hati tak sedap. Bengang juga la suami saya..hehehe.


Hari Isnin sepatut bertolak. Hari Sabtu, Fatihah meragam..selsema yang sedia ada semakin banyak dan batuk menjadi-jadi..itu semua under control lagi..Menjelang petang, badan mulai panas..ah sudah !! 37.7 panas juga. Dia mula menangis dan muntah..Saya apalagi, cepat-cepat bagi ubat demam yang memang sentiasa dalam simpanan untuk kes-kes kecemasan macam ni.Memandangkan anak dara memang jenis susah makan ubat, saya bagi ubat yang masuk ikut punggung..Kemudian dia okey sampai esok paginya..lega jap..


Tapi tak lama, pagi Ahad tu, panas balik..Dia meragam minta didukung sahaja..Hati mula berkata-kata, inilah kot sebab mengapa rasa malas nak pergi Terengganu..Memang betullah tu..Hari Selasa pulak, Firdaus tak sihat. Dia mengadu telinga sakit dan demam..saya bawa jumpa doktor, ada merah dalam telinga sebab banyak tinjanya!! hahaha...So pas ni kena titik ubat..Kadang-kadang bila anak-anak tidak sihat, buatkan saya terfikir betapa mereka mahu ibu disisi dan ibu jangan pergi mana-mana!! Macam tau-tau saja ibu nak pergi jalan..


Apa yang berlaku, semua ada hikmahnya..Andai kata Fatihah demam semasa saya di Terengganu memang haru dibuatnya..Naluri dan kata hati seorang ibu adakalanya benar..Kita hanya merancang Allah juga Yang Menentukan..Semasa bingkisan ini ditulis, anak-anak sudah mula sihat dan kembali bertambah aktif !! Alhamdulillah...


Minggu depan ada trip lain pulak bersama keluarga mentua.. Tak mahu berharap yang indah-indah takut pisang berbuah untuk kedua kalinya!!


Jumpa lagi ..Babai..Wassalam....

Tuesday, May 24, 2011

aduhh..pening kepala..adoii sakit perut

Salam..Saya seorang ibu kepada 2 orang anak kecil..walaupun dua tapi saya rasa...aduhai.. Saya ada seorang kawan, seorang guru juga yang saya kenal semasa mengikuti kursus. Jadi bila ibu bertemu ibu, kisah anak-anak menjadi topik perbualan. Kawan saya itu dikurniakan 8 orang anak..Ramaikan, tapi kat luar sana ada lagi ramai dari dia semestinya !! Bila saya tanya macam mana dia boleh menjaga anak seramai tanpa bantuan sesiapa, dia hanya menjawab " Berdoalah pada Allah ayu. Dia yang pasti membantu ". Jawapan yang ringkas, tapi mendalam maksudnya..


Semenjak  1 2 minggu ni, Firdaus sudah ada perancangan strategik untuk mengelat diri dari ke sekolah !! Yang sorang ni, memanglah..kalau tak buat ibu marah, bukan Firdaus lah namanya..Sudah pandai menipu tak nak ke sekolah.. Bermula dari raptai hari sukan 2 minggu sudah, alasan sakit perut..memang menangis kaww kaww punya lah..real !!! Okeylah kan, emak saya kata : Okeylah, tak payah sekolah, Firdaus baring lah ye.Opah nak keluar ..  Pastu emak saya keluar dan balik ke rumah.masuk rumah senyap2 saja sebab Fatihah tidur. Tiba-tiba emak saya nampak dia keluar dari dapur..berubah muka si Firdaus lalu cakap : Eh! Opah dah balik, ingatkan opah pegi mengaji .. Perut Da dah tak sakit sebab tu Da jalan2 ni.. Bila dirisik2 kenapa tak mau ke sekolah, dia cakap dia takut nak gi stadium sebab ada raptai sukan!!! 


Tu yang pertama . yang kedua lagi best...Bangun tidur je, nangis gila2 babas..Lakonan memang bombastik dan 1st class...Da pening kepala ni, macam mana nak sekolah, Da kena tidur lama lagi ni baru kepala Da okey..Emak saya hangin satu badan : Opah nak Da pergi sekolah jugak. Kalau tak nak Rajagopal amik ( saja-saja gertak sebut Rajagopal ).. Da tak nak..Da sakit perut ni.. Bila dia sebut sakit perut lagi emak tinggi suara : Aikkk, tadi pening sekarang sakit perut plak !! Tipu Opah aje ye... kan dah kantoi...akhirnya ke sekolah jugak..


Kadang-kadang terfikir, mana lah dia belajar ni semua..Hmmmm..makin besar makin banyak cengkadak dan bertambah2 sengalnya !! Semuanya menguji kesabaran.. Tapi itulah dia kanak-kanak. kalau tak beragam - ragam perangai takdelah namanya kanak-kanak..


Sampai sini saja bingkisan kali ini.Sebab saya kena jaga 2 orang budak kecil Fatihah dan Jojo ( anak buah ) yang asyik berebut barang saja!!! Babai..Wassalam...

Thursday, May 19, 2011

Senyuman Si Genit Fatihah

Salam..Memandangkan murid-murid sedang menduduki peperiksaan, maka tiada P&P dijalankan. Oleh sebab itu, sesi persekolahan tamat 1.05 petang..dan saya apa lagi, start enjin kete dan terus..... Bukan saja-saja balik awal, tapi puteri tercinta kena cucuk hari ini di KPJ ...1 tahun 6 bulan... Makin besar makin banyak suku kata yang keluar..tapi kebanyakkan bunyi hujung sahaja :



shah = basah
sha =Kak Alisa (anak along no.2 )
didik = bibik
ship = sleep
atung = dukung
dodong = tudung
tik = cantik
shang = pisang
ayi = air
tal = gatal
atit = sakit




Hari ini, memang rezeki..jumpa parking senang sahaja..kalau tidak, mahu 4 5 kali pusing cari tempat parkir.. Bila sampai di klinik, lengang juga.elok la tu, tak perlu tunggu lama-lama..Sementara nama dipanggil, anak bujang dan anak dara tu, biasalah..hospital macam ibu dia punya..lari sana sini, panjat sana sini..Fatihah yang setia mengikut sahaja apa yang dibuat oleh abangnya..Dengan suara yang lantang, menjerit - jerit memanggil abang ! abang ! setiap kali si abang hilang dari pandangannya.Ada beberapa orang yang lalu lalang akan mencuit pipi dan mengusap kepala si anak dara itu yang sentiasa tersenyum kepada sesiapa sahaja. Perkara yang saya ingat, ada seorang pekerja ( cleaner ) yang menolak troli yang berisi bahan pencuci. Fatihah apalagi menjerit didik ! didik ! sekuat hatinya. ( didik itu ialah bibik ) sambil menuding jari telunjuk pada aci tadi..memang lah dia tu..




Bila nama dipanggil, Dr. Wan ( pakar kanak2 yang merawat anak-anak saya ) menghulurkan tangan untuk bersalaman dengan Fatihah..tetapi Fatihah terus memeluk doktor tu..terkejut saya dengan respon sedemikian..alahai.. Ambil berat dulu..11.9kg.. Ni la masa ditunggu-tunggu..kena inject!! Saya peluk Fatihah takut dia meronta..tapi bila dia tengok jarum tu, dia senyum sahaja..dan bila dicucuk dia senyum senyum dan senyum sampai selesai.. Emmm..dia lebih kebal dari Firdaus !!




Kena berhenti dulu, dah  dengar anak dara memanggil abu..abu..abu..Babai..Wassalam

Tuesday, May 17, 2011

Hari Sukan RSK

Salam.. Sudah lama saya tidak bersiaran..Biasalah, tiada perkataan lain melainkan sibuk saja baik di rumah mahu pun di sekolah.. Namun, saya berkesempatan menghadiri Hari Sukan Rumah Si Kecil baru-baru ini.. Memang berharap sangat nak pergi memandangkan hari-hari tengok Firdaus marchin ( marching ), hari-hari dok dengar dia nyanyi lagu Red Team, hari - hari dok dia lari dalam rumah, dok dengar dia baca ikrar ... Memang bersemangat betul la..Jadi memang tak patut kalau  ibu tak pergi dan sebagai pembakar semangat ibu  pakai baju merah.. Lokasi hari sukan di Center Court, Paroi..tempat berbumbung memang kena dengan cuaca sekarang.Usai menidurkan Fatihah, cepat-cepat bersiap..



Tepat jam 2.00 petang, acara bermula..ada persembahan tarian kemudian kawad.. memang kelakar tengok  si kecil ni berkawad, macam - macam cara dan gaya. Tak kisah lah kan, nama pun si kecil. Kalau mengharapkan kesempurnaan dari si kecil, memang la, tak tahu nak cakap apa.Tapi kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya. Perlahan - lahan mendidik mereka. Lepas bacaan ikrar. ada sorakan rumah sukan masing-masing.Saya paling suka melihat dan mendengar anak-anak menyanyikan lagu tadika mereka.Rasa syahdu pula. Tak tau la kenapa walhal lagu itu senikatanya menceritakan keriangan dan menggembirakan. Yang paling saya hafal mestilah lagu Red Teamkan sebab hari-hari dok dengar :


We are the one the most goes up
To be a champion
We are we are red team red team
Its okey its orait
Come on red team. fight fight fight..
Go go red team !!



Ada 8 acara : kura-kura dalam gelung, shoalin soccer kids, sweet memories, space jam slam dunk, puzzle trouble, bowlers kids, lontar pundi kacang dan baton run. Untuk ibu bapa : baton run dan hoopla.. Memang menarik dan menghiburkan.. Dalam pukul 4.00 semua selesai..Red team naib johan..Selama ni, saya hanya melihat saja, tapi kali ini saya mengalami dan merasainya pula.Pengalaman baharu bagi saya sebagai seorang ibu. Apabila melihat ibu bapa yang lain memberikan sorakan semangat kepada anak masing - masing dan menepuk-nepuk bahu anak mereka dan memeluk mereka sebaik selesai acara, membuatkan  saya sedar betapa seorang anak itu memang memerlukan sokongan dan dorongan dari ibu dan bapa dalam apa jua yang mereka lakukan sejak kecil lagi.




Jangan lupa ucap terima kasih..
 

kiri kanan kiri kanan..

Petang itu,Firdaus pulang dengan senyuman yang tak lekang dari bibirnya sambil membelek-belek medal yang dimenangi.Rasanya memang berbaloi dengan usaha dirinya dan cikgu-cikgu di RSK.


Okey. Jumpa lagi..babai..wassalam..


p/s: Ada orang bertanya kepada saya, asyik cerita Firdaus sahaja, Fatihah mana ceritanya..



Sunday, April 24, 2011

Macam-macam Da : Bila Sudah Mula Suka ke Tadika..

Salam... Selesai sudah kerja yang perlu dihantar Isnin ni : soalan exam dan list nama murid ke Terengganu.. memang lega, tapi sekejap saje..Minggu depan ada benda lain pulok..tunggu je la..


Bingkisan kali ni nak citer pasal anak bujangku...MUHAMMAD FIRDAUS...macam mana ngoman dia ...
Tadaaaaaaaa....

Ni zaman saiz kecik sajek




Lihat saja apa di tangannya



Firdaus di Tadika Rumah Si Kecil, dekat saja dengan rumah.Mengikut silibus Smart Reader dan Ednoland Education( singapore) untuk prasekolah.Ada juga art class, pendidikan islam dll.Masa baru start tadika, di luar rumah cuaca terang benderang tapi dalam umah banjir ler pulak..Menangis, menangis dan menangis..Lama juga, nak dekat 3 bulan baru okey...Bila dia dah suka gi tadika, memang banyak ceriter yang kuar dan banyak benda yang ibu kena dengar..Hari-hari, ibu kena dengar lagu Negaraku..sebutan jangan cakap la..ntah apa-apa..tapi sekarang dah ok 90%. Dah mula pandai kaler dengan kemas ( tak kuar line tu )...Pernah satu hari, sebab tengah rajin yang amat sangat, satu huruf jawi dia kaler guna 4 5 warna!!! dah macam rainbow la plak..tapi lama-lama pastu: " Da penat lah bu".. mmmm..Tapi saya perasan, Firdaus bab menulis dia kureng suka sangat sebab bila bab buat homework menulis dia  suka melengah masa dan sengaja buat salah. Tapi bila buat homework mathematics, dia sangat suka sampai page yang cikgu tak suruh buat pun dia akan buat..

Homework time

Ketekunan yang jarang2 ditunjukkan


Tak lama lagi, tadika ada sukan ( dalam takwim tadika la )..Sekarang, hari-hari duk marchin( marching ),..Hari-hari duk nyanyi lagu Red Team ( dia rumah merah )..( nanti dah sukan, boleh citer panjang2 ). Bab mengaji, masih Iqra 1..pas maghrib ibu akan cuba duk ngadap dia tapi tak dapat 100% sebab Fatihah kacau. Sudah mau ikut ayahnya solat , dah pandai baca selawat dan mengucap dua kalimah  syahadah bersama maksud ( walaupun sebutan tak betul lagi ). Baru 4 bulan sekolah, kasut dah tukar.Masa bulan 1 - 3, kasut saiz 1. Masuk bulan 4, dah pakai saiz 2..duk komplen ketat dan jari depan dah bengkok!


Senyuman masa Hari Orientasi


Okey..sampai sini saja..apa yang menarik akan dikongsi bersama..babai.Wassalam